Logistiek in relatie tot informatie en communicatietechnologie.
Binnen Supply Chain Management veranderen de spelregels. Nieuwe regelgevingen tot dramatisch verhoogde verwachtingen van de consument, en door kortere product lifecycles wordt het traditionele Supply Chain-model vanuit elke hoek uitgedaagd. Tegenwoordig hebben organisaties niveaus van flexibiliteit, integratie en zichtbaarheid nodig die verder gaan dan wat traditionele Supply Chain-systemen in het verleden moesten leveren. Innovatie is een topprioriteit voor elke organisatie. Een gebrek aan afstemming tussen bedrijfsstrategie, uitvoering, ontwikkelen en commercialiseren van producten kan vaak het vermogen om met succes te innoveren doen verstikken.
Het is niet alleen de strategie die lijdt aan een slechte afstemming, productgegevens zijn vaak in "silo's" verspreid over de Supply Chain, hierdoor is er geen centrale opslag van data. Dit maakt het moeilijk om weloverwogen investeringsbeslissingen te nemen en een uitgebalanceerd productportfolio te creëren. De resultaten kunnen van invloed zijn op winstgevendheid tot kwaliteit, wat op zijn beurt een ernstige impact kan hebben op de reputatie, vooral in een tijd waarin de verwachtingen van de klant hoger zijn dan ooit tevoren.
Enterprise resource planning (ERP)
Enterprise Resource Planning verwijst naar software en systemen die worden gebruikt om alle kernprocessen van de toeleveringsketen, productie, diensten, financiële en andere processen van een organisatie te plannen en te beheren. ERP-software kan worden gebruikt om individuele activiteiten binnen een bedrijf of organisatie te automatiseren en te vereenvoudigen, zoals boekhouding en inkoop, projectbeheer, klantrelatiebeheer, risicobeheer, compliance en Supply Chain-activiteiten. Individuele ERP-applicaties kunnen Software as a Service (SaaS) aanbieden, terwijl een complete suite van ERP-applicaties een ERP-systeem vormt dat kan worden gebruikt om effectief te communiceren en bedrijfsprocessen samen te brengen om een gegevensstroom tussen de applicaties mogelijk te maken, meestal via gemeenschappelijke databases. Hetzij on-site / on-premise of in de cloud. ERP's verbinden elk aspect van een onderneming. Een ERP-software systeem zorgt voor betere prestaties en projectbeheer dat helpt bij het plannen, budgetteren, voorspellen en nauwkeurig rapporteren van de financiële gezondheid en processen van een organisatie.

Het belangrijkste doel van een ERP-systeem is om de organisatorische efficiëntie van een organisatie te verhogen door het gebruik van bedrijfsmiddelen te beheren en te verbeteren. Het verbeteren en / of verminderen van het aantal benodigde middelen zonder concessies te doen aan kwaliteit en prestaties zijn essentieel om de bedrijfsgroei en winstgevendheid effectief te verbeteren.
ERP-systemen bestrijken doorgaans alle aspecten van bedrijfsactiviteiten:
- Een geïntegreerd systeem
- Gezamenlijke database
- Real-time operation
- Ondersteuning voor alle applicaties / componenten
- Gemeenschappelijke gebruikersinterface voor applicaties / componenten
- On-premise, in de cloud gehoste of SaaS-implementatie

ERP-software heeft de mogelijkheid om metrische gegevens tussen afdelingen te verzamelen en te vergelijken en een aantal verschillende rapporten te verstrekken op basis van rollen of specifieke gebruikersvoorkeuren. De verzamelde gegevens maken het vinden van en rapporteren over gegevens sneller en geven een compleet beeld van de bedrijfsprestaties met volledig inzicht in hoe de middelen worden besteed. ERP synchroniseert rapportage en automatisering door het verminderen van de noodzaak om afzonderlijke databases en spreadsheets te onderhouden die handmatig zouden moeten worden samengevoegd om rapporten te genereren. Deze gecombineerde gegevensverzameling en rapportage biedt waardevol inzicht, zoals waar kosten kunnen worden bespaard en processen kunnen worden gestroomlijnd en de informatie wordt verstrekt om realtime zakelijke beslissingen te nemen
Enterprise Resource Planning-software wordt beschouwd als een soort "bedrijfstoepassing", wat verwijst naar software die is ontworpen om aan de softwarebehoeften van een organisatie te voldoen en de bedrijfsprestaties te verbeteren. Er zijn tegenwoordig veel verschillende ERP-systemen beschikbaar die sterk variëren, afhankelijk van de grootte, functie en behoeften van een organisatie. ERP-systemen verwijzen over het algemeen naar implementatieopties en omvatten cloud-ERP, on-premise ERP en hybride ERP (sommige systemen in de cloud en sommige on-premise). Elk ERP-oplossings systeem is vaak op maat gemaakt om verschillende aspecten van een bedrijf te ondersteunen, te voldoen aan de zakelijke vereisten van een organisatie en verschillende implementatie methoden te hebben.
Er zijn drie hoofdtypen ERP-systemen die werken met verschillende implementatiemodellen. De meest voorkomende soorten ERP-systemen zijn cloud-ERP, on-premise ERP en hybride ERP.
- On-premise ERP-software wordt op die plek geïmplementeerd en onderhouden in fysieke kantoorruimte binnen een organisatie, gehost op de eigen computers en servers van het bedrijf voor volledige controle, ondersteuning en eigendom van het volledige systeem zodra het is geïmplementeerd.
- Cloud gebaseerde ERP-software is een webgebaseerde oplossing, bekend als Software as a Service (SaaS), waarbij een organisatie toegang krijgt tot gegevens en deze opslaat op elk apparaat met een internetverbinding, meestal door middel van de aanschaf van een abonnement. Voortdurende ondersteuning, updates, training en flexibele aanpassingen ondersteund door de softwareleverancier.
- "Hybride" ERP-software verwijst naar een gecombineerde implementatie van cloud gebaseerde en on-premise ERP-systeem oplossingen. De combinatie van hosting- en implementatiediensten verschilt per provider. Deze modellen kunnen ERP-gebruikers de flexibiliteit bieden om tussen leveringsmodellen te migreren of voordelen te integreren die niet beschikbaar zijn in de bestaande implementatie.
Verschillende ERP-leveranciers ondersteunen verschillende implementatiemodellen. Combinaties van opties, vaak aangeduid als "hybride" implementatie, kunnen een combinatie van hosting- en implementatiediensten bieden. Deze modellen kunnen ERP-gebruikers flexibiliteit bieden bij het migreren tussen leveringsmodellen, of voordelen integreren die niet beschikbaar zijn in bestaande implementatie.
Voor welke industrieën kan ERP worden gebruikt?
ERP-software kan in elke branche worden gebruikt om een bedrijf efficiënter te maken. Het is een effectief communicatie middel dat informatie tussen interne en externe afdelingen beheert, en biedt hulp bij het beheren van dagelijkse activiteiten en projecten, volgt de naleving van richtlijnen en behandeld de dagelijkse ingewikkeldheden die horen bij het runnen van een bedrijf. Vanwege de roots van ERP in de productie, zijn er robuuste branchespecifieke ERP-systemen die zich richten op verschillende industrieën. ERP-software systemen zijn zeer divers, en vormen een belangrijk onderdeel van veel bedrijfstakken:
• Productie
• Industriële machines en componenten
• Constructie en woningverbetering
• Elektronica en technologie
• Automobiel
• Luchtvaart en defensie
• Gezondheidszorg, farmacie en biowetenschappen
• Agribusiness, landbouw en landbouw
• Voedsel en dranken
• Gezondheidszorg en horeca
• Kleding, consumptiegoederen en detailhandel
In de loop van de tijd zijn ERP-systemen uitgegroeid tot ondersteuning voor andere applicaties en "ERP-modules" die de dagelijkse bedrijfsfuncties ondersteunen. In veel ERP-systemen zijn deze gemeenschappelijke functionele gebieden gegroepeerd in ERP-modules:
• Financiële boekhouding
• Managementboekhouding
• Datadiensten
• Projectbeheer
• Orderverwerking
• Supply Chain Management
• Productie
• Customer Relationship Management (CRM)
• Human resources
De voordelen en zakelijke waarde van ERP:
• Kostenbesparingen en verbeterde ROI-efficiëntie. Verhoogde productiviteit en efficiëntie als resultaat van de integratie en automatisering die ERP-software biedt.
• Verbeterd zakelijk inzicht. Verbeterd de besluitvorming met een enkele geaggregeerde bron van waarheid en realtime gegevens.
• Beheert de naleving van regelgeving. Beheert en bewaakt de naleving van regelgevende normen, en stelt zelfs waarschuwingen voor niet-naleving in.
• Beperkt en verklein risico's. Automatiseert kernactiviteiten, handmatige taken en rapportage. Vermindert menselijke fouten en maakt tijd en middelen voor medewerkers vrij.
• Verbetert de samenwerking. Doorbreekt communicatiebarrières voor efficiënte samenwerking en coördinatie te verbeteren. Verbetert de betrouwbaarheid van de Supply Chain en het distributienetwerk. Maakt gebruik van vraaggestuurde MRP, om vraag en aanbod te voorspellen en bereid u voor op veranderingen in orders en de Supply Chain.
• Schaalbaarheid. Een consistente infrastructuur, voor gestroomlijnde activiteiten kan groeien naarmate uw bedrijf groeit.